Leden 'Ons Ideaal' zorgen zelf voor een 'kostuum'
Dvhn, okt 02.
Azing Johan Maat (voorzitter) beantwoordt vragen over zijn muziekvereniging.

Naam en oefenlocatie?
Fanfarekorps Ons Ideaal Grijpskerk. We oefenen in het sociaal cultureel gebouw Kerkplein 6 en dat bevalt goed.

Sinds?
6 november 1899. We zijn de oudste fanfare van de gemeente.

Wat hebben jullie in huis?
Behalve de gebruikelijke fanfarebe zetting hebben we twee dwarsfluiten. Dat kwam door een vraag uit het dorp. Iemand vroeg of dwarsfluiten ook mee konden doen. Waarom niet, dachten we. Het mengt prima met de bugels en de saxofoons.

Aantal leden?
27.

Oudste lid?
Lukas Cazemier, 64 jaar oud.

Jongste lid?
Evert Hazenberg, die is tien.
Kostuums?
We hebben niet echt kostuums. Ieder een zorgt zelf voor een zwarte broek met een wit overhemd. En dan hebben de dames een rode sjaal, de heren een vlinderstrik. We gaan geen nieuwe kostuums aanschaffen. Voor ons is het instrumentarium belangrijker. Dit jaar hebben we met behulp van fondsen wat nieuwe bugels en waldhoorns kunnen kopen. Zo proberen we het steeds wat te verversen.

Muziekgenre?
Het gebruikelijke werk. Veel muziek geschreven voor fanfarebezetting en daarbij wat filmmuziek. Wel eigentijds allemaal, dat vindt het publiek ook het leukst. Ik houd zelf het meest van echt authentieke stukken.

Hoogste prijs?
Dat is meer dan twintig jaar geleden, toen er nog een Groninger bond was. We zaten in de ereafdeling en eindigden op een concours in Eenrum als

allerhoogste. In die tijd kreeg je nog een medaille, die beschikbaar was gesteld door hare majesteit de koningin. Heel erg bijzonder natuurlijk.

Verste reisdoel?
Dat was een plaatsje in Duitsland, maar vraag me niet waar precies, want dat weet ik niet meer. Het was in elk geval een optreden op een soort dorpsfeest. En erg gezellig natuurlijk.

Bijzonderheid?
We zijn een fanfare die eigenlijk weer in opbouw is. Al lang niet meer in de ereafdeling, door het verloop van leden. Oudere mensen haken af en daar komen jonge mensen voor terug. Die moeten toch eerst worden opgeleid. Daar knokken we hard voor met zijn allen. En we proberen weer toe te werken naar een hogere klasse. Wanneer dat gaat lukken, dat weet ik echt niet. Maar we doen ons best!
Twee muzikanten een halve eeuw lid van de KNFM
Nov.2002
Azing Maat: vanaf 1952 begonnen als kleine drumslager. In 1962 werd Azing lid van Ons Ideaal  en bespeelde de althoorn. Reeds bespeelt Azing de Es bas. Azing bekleedt sinds 1997 de functie van voorzitter.
Lukas Cazemier: vanaf 1952 begonnen als bugellist en later bespeelde Lukas de tuba. In 1959 werd Lukas lid van Ons Ideaal en bespeelt nu de trombone. Van 1976 tot 1997 heeft Lukas de functie van voorzitter bekleed.